Home » Nieuws » Esther Peters: “Gezond opgroeien moet de normaalste zaak van de wereld worden”

Esther Peters: “Gezond opgroeien moet de normaalste zaak van de wereld worden”

Esther Peters, coördinator van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), is al sinds begin 2019 betrokken bij 013Food. Samen met haar collega, Cathy  Kleve  schuift zij aan bij het maandelijkse ontbijt in de  LocHal. Esther is in haar werk altijd bezig geweest met gezondheid en beweging. “Ik ben twaalf jaar gymdocent geweest op zowel basis- als voorgezet onderwijs.”   

Sinds 2015 coördineert Esther de Tilburgse JOGG-aanpak: gezonde jeugd, gezonde toekomst, met als doel het stimuleren en bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen en jongeren. Samen met haar collega’s van het Sportbedrijf van de Gemeente Tilburg en partners uit de stad, zet zij in op het gezonder maken van de omgeving van het kind.  Het gaat daarbij om plekken  waar kinderen veel komen  zodat  ze thuis, op school of op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten.   

Het was daarom voor haar ook logisch dat zij het  manifest  van  013Food ondertekende. “Wij zetten ons in om meer kennis te delen zodat gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld wordt”, benadrukt de moeder van drie,  inmiddels volwassen,  kinderen.  

“De meerwaarde van dit netwerk is dat mensen en initiatieven met een gemeenschappelijk doel rondom eten en voedsel met elkaar verbonden kunnen worden. Samen krijgen we meer zicht op de vele mooie initiatieven en ambities rondom dit thema. Van hieruit kun je krachten veel beter bundelen. Immers, samen kom je verder dan alleen.”  

“Ik ben een verbinder en zie vaak kansen en mogelijkheden om ideeën te koppelen waardoor ze sneller en makkelijker tot ontwikkeling kunnen komen.” 

Esther ziet meer en betere verbindingen ontstaan met bestaande initiatieven en de ambities en ideeën vanuit het 013Food-netwerk. “Er is en gebeurt zoveel, met name op het gebied van voedseleducatie. Ik ben een verbinder en zie vaak kansen en mogelijkheden om ideeën te koppelen waardoor ze sneller en makkelijker tot ontwikkeling kunnen komen.”  

Onlangs is vanuit het JOGG netwerk de brochure  Groen en gezond opgroeien in 013  uitgebracht. “Deze brochure is in principe bedoeld voor het primair onderwijs en de kinderopvang. Maar ook het netwerk van 013Food kan hier veel aan hebben.”  De  brochure  geeft een overzicht van de vele educatieprogramma’s die er zijn op het gebied van voeding,  bewegen, water drinken en roken.  Bovendien  vermeldt de brochure ook  verschillende  subsidiemogelijkheden voor scholen en  gezinnen.   

De online brochure Groen en gezond opgroeien in 013is te vinden op de  KennisCloud.  Wil je liever een of meer papieren brochures ontvangen? Stuur dan een mailtje naar  jogg@tilburg.nl.  

In de rubriek Smaakmakers komen bijzondere mensen uit Tilburg en omgeving aan bod die op hun eigen manier invulling geven aan de doelstellingen van 013Food. We zijn altijd op zoek naar nieuwe Smaakmakers. Ben jij zo’n Smaakmaker? Of ken jij een Smaakmaker? Stuur dan een mailtje naar info@013food.nl.