Sander Overweg is vanaf de oprichting betrokken bij 013Food. In de eerste plaats vanwege het thema Voedselverspilling, een onderwerp waar in de horecaopleidingen meer aandacht aan mag worden besteed. Sander: ‘Zo min mogelijk voedsel verspillen levert een interessante kostenbesparing op en restaurants dragen zo tegelijk bij aan verantwoorde consumptie en productie, doel 12 van de sustainable development goals.’
Sander: ‘Ik weet nog hoe we gestart zijn met een klein groepje initiatiefnemers, in een vergaderruimte bij de Rabobank. Er bleken al heel veel mooie initiatieven te bestaan op het gebied van Food in Tilburg en omgeving. De uitdaging was om daar dwarsverbanden tussen te maken en te kijken hoe we krachten konden bundelen. Inmiddels zijn we met het 013Food netwerk goed op weg om die samenwerkingen concreet te maken.’
Dichterbij de smaak
In restaurant de Houtloods komen gasten om zich een avond te laten verrassen door bijzondere gerechten. Sander: Ons ‘chef’s menu’ concept en het feit dat we veel groente op het menu hebben staan, maakt het voor ons gemakkelijker om nagenoeg volgens ‘zero waste’ te werken. Met relatief eenvoudige ingrediënten, veelal lokaal geproduceerd, kan onze chefkok Koos de Wolf smaakvolle creatieve hoogstandjes maken. We proberen zo veel mogelijk producten in te kopen die zo min mogelijk afstand hebben afgelegd. Mocht er iets overblijven van groente, dan zijn er altijd mogelijkheden om die alsnog te hergebruiken, in soepen of ingelegd in zuur.
‘013Food is een perfect platform om ideeën uit te wisselen, geïnspireerd te raken en te leren van elkaar.’
Sander Overweg, Restaurant De Houtloods en De Wagon
Breed draagvlak
Sinds de deelname van Sander aan 013Food zijn er allerlei samenwerkingen ontstaan, zoals met No Food Wasted en met collega chefkoks. De gesprekken in de LocHal leiden vaak tot initiatieven waarin deelnemers samen optrekken. De No Waste Lunch, het Voedselbank diner en SmaakTafels zijn daar voorbeelden van. Sander: ‘Wat ik zo goed vind aan 013Food is dat we hiermee massa creëren en zaken voor elkaar krijgen, die we ieder afzonderlijk moeilijker kunnen realiseren. Bovendien krijg ik via 013Food de kans om de visie van Koos uit te dragen en bekend te maken. Mensen bewust maken van echte smaak van pure lokale seizoensproducten en laten zien dat je met groente creatieve gerechten kan maken, waardoor je vlees of vis helemaal niet meer mist.’
Bewust keuzes maken
‘Ik heb ook nog wel een missie als het gaat om leerlingen van de Rooi Pannen. Die zouden wat mij betreft wat vaker naar de boer moeten gaan, om te zien waar de producten vandaan komen. Ik ben blij dat we over de hele linie nu een opleving zien van ambacht en vakmanschap. Bevlogen mensen die eigenwijze keuzes maken en aantonen dat kwaliteit en smaak vaak in je eigen achtertuin te vinden zijn. Mijn ambitie is om nog veel meer regionale samenwerkingen aan te gaan, en dan wel structureel en niet alleen in evenementen. Het zou prachtig zijn als we lokale leveranciers kunnen vinden die weliswaar kleinschalig produceren, maar ook voldoende volume kunnen leveren.’
Interview & tekst: Raymond Godding, Godding & Co