Home » Nieuws » Toine Hultermans: “Vroeger gingen appelschillen naar de varkens. Nu winnen we er inhoudsstoffen uit.”

Toine Hultermans: “Vroeger gingen appelschillen naar de varkens. Nu winnen we er inhoudsstoffen uit.”

Toine Hultermans over zijn missie om de voedselproductie te verduurzamenToine Hultermans, business developer in de voedingsmiddelenindustrie en lid van 013Food, werkt al meer dan twintig jaar aan innovatieve projecten om de voedselproductie te verduurzamen. Toine ziet een duidelijke verschuiving in de industrie als het gaat over nevenstromen verwaarden.

Voor Hultermans draait alles om samenwerking. “Als we met z’n allen efficiënter omgaan met grondstoffen, water en energie, bouwen we een duurzamere voedselketen. Het blijft een proces van de lange adem, herhaling en communicatie, maar ik geloof dat we samen grote stappen kunnen zetten.”

Nevenstromen verwaarden
De laatste acht jaar richt Hultermans zich specifiek op het verwaarden van plantaardige nevenstromen, zoals appelschillen en bijvoorbeeld de buitenste blaadjes van spruiten, die traditioneel als afval of veevoer worden beschouwd. Zijn missie: 100% benutting van grondstoffen in de voedselproductie en efficiënter gebruik van water, energie en landbouwbronnen.

“In de voedingsmiddelenindustrie kijk ik samen met producenten naar wat er overblijft,” vertelt Hultermans. “Wat als we schillen geschikt kunnen maken voor humane voeding, door bijvoorbeeld winning van eiwitten  of andere nuttige stoffen. Daar werk ik aan met bedrijven zoals Aviko, Agristo en Peka-Kroef, maar ook met universiteiten en initiatieven zoals Agrifood Capital en BOM.”

De industrie aan tafel krijgen om samen te werken en de voedselproductie te verduurzamen was de grootste uitdaging volgens Hultermans. “Toen ik acht jaar geleden met een Europees project begon, werd er letterlijk tegen me gezegd. Schillen verwaarden? Jongen, waar heb je het over. Vier jaar later ben ik met diezelfde producent in gesprek, omdat hij kansen ziet. We kijken nu samen naar buitenlandse start-ups voor innovatieve oplossingen.”

Slim omgaan met water
Een ander project van Hultermans richt zich op watergebruik. “Veel productieprocessen, zoals het snijden van aardappelen tot friet, gebruiken enorm veel water. In dat gebruikte water zit zetmeel en andere stoffen. Wat als we dat water kunnen filteren en hergebruiken?

Het vergt investeringen in technologie en sensoren, maar nu er een tekort aan drinkwater dreigt, zijn dit de processen van de toekomst.” Hultermans ziet dat bedrijven steeds meer beseffen dat er anders met grondstoffen moet worden omgegaan.

Waarom ben je lid van 013Food?
Het netwerk van 013Food inspireert deze Tilburger. “Laatst was er een lezing over marketing in food met een onderzoeker van de Universiteit van Tilburg. Hoewel marketing wat verder van mij af staat, krijg ik uit zo’n lezing wel waardevolle inzichten. Het is inspirerend om te zien hoe iedereen een bijdrage levert aan het grotere geheel rondom de voedseltransitie.”

013Food brengt mensen bij elkaar en versnelt samenwerking. Datzelfde ziet hij in zijn werk: “Het kost veel tijd om partijen aan tafel te krijgen, maar het is de moeite waard. Want ook al zijn bedrijven concurrenten, samenwerking levert ons allemaal winst op.”