Home » Nieuws » Tilburgers praten over eten aan de SmaakTafels

Tilburgers praten over eten aan de SmaakTafels

De LocHal is al vaker de locatie geweest van innovatieve evenementen en introducties. Op vrijdag 1 november wordt daar een nieuwe primeur aan toegevoegd. Dan presenteren FoodLab (van Bibliotheek Midden Brabant), en stichting VoedSpoor de eerste ronde tafelgesprekken over eten en eetgedrag onder de titel SmaakTafels. Om de dialoog op gang te brengen worden hapjes geserveerd die uitnodigen tot smakelijke gesprekken.

Opzet is om voor de organisatie van de SmaakTafels structureel samen te werken met studenten van De Rooi Pannen, om toerbeurt bijgestaan door een chefkok vanuit ons platform. De eerste SmaakTafel zullen studenten van De Rooi Pannen worden begeleid door chefkok Ralph Blaakenburg van Auberge du Bonheur.  

Eten maakt de tong los

De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over eten en voedingskeuzes. We gaan het hebben over smaakmakers en smaakverschillen, over eten van thuis en ver weg, over rituelen en gebruiken, over eten van vroeger en nu, over gezond en gemak, over voeding en cultuur, over eten met kinderen, eten als noodzaak en eten als avontuur. 

Gezonde stad, gezonde bewoners 

SmaakTafels is de opmaat voor een breder onderzoek ‘Wat eet Tilburg’, waarmee Tilburg als eerste stad van Nederland een beeld krijgt van het eetgedrag van haar inwoners. De bevindingen uit ‘SmaakTafels en Wat eet Tilburg’ hebben samen met de realisatie van een concreet VoedSpoor tot doel om de bewustwording rond gezond eten te versterken en keuzes en gedrag positief te beïnvloeden. 

Brede betrokkenheid

Na de start in de LocHal willen de initiatiefnemers de SmaakTafels voortzetten in buurtcentra van verschillende wijken, waardoor een diversiteit aan mensen wordt betrokken en de opgehaalde bevindingen zo veel mogelijk een representatief beeld geven. De organisatie zoekt nog naar partners met mooie biologische producten en kruiden voor de SmaakTafels.

De partijen die in dit persbericht worden genoemd, nemen allen deel aan het platform 013Food, een netwerk van bevlogen mensen, die met elkaar voeding willen geven aan duurzaam leven in de regio Tilburg. 

Meedoen? Meld je aan!
Deelname aan SmaakTafels is uitsluitend na aanmelding via https://www.bibliotheekmb.nl/contact.html

De gesprekken zullen tussen 15.00 en 17.00 uur in twee rondes plaatsvinden. Er zijn maximaal 2 x 10 plaatsen beschikbaar.