Home » Nieuws » Maak kennis met het bestuur van 013Food

Maak kennis met het bestuur van 013Food

013Food is officieel een vereniging. Het nieuwe bestuur is ambitieus en wil zich hard maken voor verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. De nieuwe bestuursleden stellen zich aan je voor. Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Lilian Damen (Voorzitter)

Lilian Damen

Ik ben Lilian Damen. Getrouwd met Gerry. Moeder van drie geweldige dochters. Toen zij in mijn leven kwamen, besefte ik me des te meer: we leven niet voor onszelf. We hebben onze verantwoordelijkheid te nemen naar de volgende generaties.

In het dagelijks leven ben ik coöperatief directeur van Rabobank Tilburg en omstreken. Deze bank maakt onderdeel uit van de regio Midden-Brabant. In deze regio bedienen we niet alleen onze particuliere en zakelijke klanten. Ook investeren we als coöperatie in een aantal maatschappelijke relevante thema’s. Waarom? Heel simpel. Omdat ze essentieel zijn voor Nederland. En omdat ze niet in je eentje op te lossen zijn. Denk daarbij aan de energietransitie. Of aan een thema als inclusiviteit. Maar ook de voedseltransitie is daarbij een essentieel thema.

Om die reden zijn we in 2017 gestart met 013Food. Kleinschalig, bij de bank. In 2019 nam ik het stokje over. En ik realiseerde me: ‘Voedsel Verbindt’. Voedsel gaat niet over tegenstellingen. Het verbindt ons. Als mens. In de regio. Tussen stad en regio. Met elkaar. Maar dan is er ook een platform nodig. Dat een missie heeft. Dat gedragen wordt. Dat een formele ‘backbone’ heeft.

De afgelopen periode heeft me dat veel tijd en energie gekost, maar ook veel opgeleverd. We hebben een uniek netwerk gerealiseerd. Dat verbindt. Dat inspireert. Dat elkaar iets gunt. Dat creëert. Dat gezien wordt. In de regio en zelfs daarbuiten. Om die kracht ‘power’ te geven gieten we dat nu met elkaar in een vereniging. Een vereniging die verenigt. Zodat we samen ook echt invulling kunnen gaan geven aan ons manifest. Ik wil me daar graag voor inzetten. Om de eerste ideeën, samen met de leden om te zetten in daden. Ja, dat wordt spannend. Als het ergens kan dan is het hier: Een beweging van willen, een beweging van inspiratie, een beweging van daden. Samen.

Wat ik zelf lekker, gezond en duurzaam eten vindt? Dat is ‘kliekjes’ dag. Waarin we een combi maken van wat er nog in de koelkast ligt of eten wat die dag anders weggegooid wordt in de supermarkt.

Bas de Scheemaker (penningmeester)

Bas de Scheemaker

Ik ben Bas de Scheemaker, 49 jaar. Ik ben getrouwd met Esther, we hebben een 13-jarige dochter en wonen in Tilburg. In mijn dagelijks werk ben ik accountant. Ik werk voor een verscheidenheid aan ondernemers en ondernemingen in het MKB en ik doe dat sinds 2005 in dienst van Boekel accountants en adviseurs.

Toen ik eerder dit jaar vernam dat vereniging 013Food op zoek was naar een penningmeester heb ik niet getwijfeld: een mooie kans om buiten mijn reguliere werkzaamheden om mijn kennis en kunde beschikbaar te stellen voor een pas opgerichte vereniging met een waardevolle missie voor de gemeenschap in Tilburg en directe omgeving. Sinds ik als kandidaat-bestuurslid ben voorgedragen, heb ik de afgelopen maanden mogen waarnemen dat de vereniging boordevol inspirerende ideeën zit en een enthousiast en kundig team van kandidaat-bestuursleden kent. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Mijn persoonlijke doel is tweeledig. In de eerste plaats is het van belang dat de vereniging uiteindelijk gaat beschikken over betrouwbare informatiesystemen ten behoeve van de ledenadministratie, de financiële administratie, de begroting en het jaarverslag. Dit houdt in dat de bestaande systemen verder geprofessionaliseerd kunnen worden. In de tweede plaats wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het richting geven van de sponsorcommissie zodat de vereniging ook met sponsorbijdragen vooruit wordt geholpen.

Ik woon nu bijna 30 jaar in Tilburg. Ik ben geboren en getogen in Zuid-Limburg. Mijn moeder is Nederlandse, mijn vader is geboren en getogen in Indonesië. Als het op voedsel aankomt ben ik dus opgevoed met zowel de ‘Hollandse pot’ als met het grenzeloze pallet aan smaken uit de Indische keuken. Ik kan dus genieten van zuurkool met worst zoals mijn moeder die maakt én van een overheerlijke soto ayam zoals mijn vader die maakte. Ik doe dus boodschappen bij de Hollandse supermarkt en bij de Indische toko. Als ik dat doe, sta ik er eerlijk gezegd niet zo bij stil of de productie van wat ik koop en eet heeft bijgedragen aan de mate van duurzaamheid. Ik ben er dus van overtuigd dat ik op dat punt nog veel kan en ga leren bij 013Food!

Halima Özen (secretaris) 

Halima Özen

Mijn naam is Halima Özen (39). Ik woon in Dongen en ben opgegroeid in Tilburg. In mijn dagelijkse werk ben ik programmamaker bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Daar ben ik verantwoordelijk voor het FoodLab en de Jeugdprogramma’s. Van huis uit ben ik journaliste en het delen van verhalen en verbinden van mensen is mijn passie.

Ik ben bijna vanaf het begin betrokken bij 013Food. Eerst als deelnemer, daarna als gastvrouw voor de ontbijten van 013Food in de LocHal en later als stuurgroep lid . Met mijn deelname als bestuurslid van 013Food waak ik voor laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor alle doelgroepen. Ik sta juist voor de kleine starters en sociaal betrokkenen die niet automatisch de weg weten te vinden naar een netwerk binnen de lokale foodwereld. Met de vereniging 013Food is die verbinding makkelijk gemaakt.

Ik ben een echte Brabantse Bourgondiër. Ik houd van lekker eten. Het liefst zo rauw en puur mogelijk. Ik geniet ervan als ik bij de lokale boer aardappelen en andere groente mag halen, wetend dat op een steenworp afstand de groentes geteeld worden. Naast het consumeren kan ik uren besteden aan het bereiden van eten. Het snijden, proeven en mengen van smaken en kruiden maken mij helemaal zen en gelukkig. Er wordt daarom zelden opgekeken wanneer ik vertel dat ik programmamaker van het FoodLab ben en aankomend bestuurslid voor 013Food.

Daniëlle van Gestel

Daniëlle van Gestel

Mijn naam is Daniëlle van Gestel. Ik ben 36 jaar, getrouwd met Martin en met onze drie mooie meiden (Suze (7), Lieve (5) & Elin (1)) wonen we op een heerlijke plek in de Blaak in Tilburg.

Ik ben opgeleid als organisatiewetenschapper en heb een speciale interesse in innovaties en (de kracht van) co-creatie. Momenteel werk ik als innovatiestrateeg bij VanWaarde. Hier werk ik elke dag aan de transitie van ons voedselsysteem. Als opdrachtnemer/consultant op het gebied van visie & strategieontwikkeling en het smeden van nieuwe samenwerkingen, maar ook als ondernemer. Zo ben ik mede initiatiefnemer van de startup TuttiFoodi, waarmee we met een nieuwe conserveringstechniek producten naar de markt brengen die lang houdbaar (en niet verspild) zijn én tegelijkertijd een positieve werking hebben op je (darm)gezondheid.

Ik ben geboren en getogen in het mooie dorpje Haghorst en heb veel tijd doorgebracht op de tuinderij van mijn opa. Daar is de liefde, waardering en ook verwondering voor ons voedselsysteem begonnen. Als klein meisje vond ik het al raar dat de wortels die afwijkend waren niet verkocht werden. Of dat, toen ik op de middelbare school zat, er klasgenootjes waren die nog nooit op een boerderij waren geweest. Ik geloof in de kracht van voedsel als verbindende factor tussen mensen en als essentiële bouwsteen voor onze gezondheid. Maar vind ook – voor onszelf en de aarde – dat we op een veel slimmere manier moeten produceren en consumeren. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
Voor 013Food wil ik graag bereiken dat het een inspirerende ontmoetingsplaats is voor mensen die ons voedselsysteem een beetje mooier willen maken. Ik zet daarvoor graag mijn netwerk, kennis en verbindende kracht in. En natuurlijk hoop ik dat we samen nog meer ideeën ontwikkelen die écht toegevoegde waarde leveren. Daar krijg ik energie van!

Wat ik zelf lekker, gezond en duurzaam voedsel vind verandert regelmatig; ik eet namelijk graag met de seizoenen mee. Dat is me met de paplepel ingegoten.

Bregje van Kemenade-Swinkels

Bregje van Kemenade-Swinkels

Mijn naam is Bregje van Kemenade-Swinkels. Ik ben 33 lentes jong, getrouwd met Harm en mama van Annabel (5), Ted (bijna 3) en Abbey (bijna 5 maanden). Ik ben geboren, getogen en sinds 5,5 jaar weer woonachtig in Best en heb mijn hart sinds mijn studententijd verpand aan het mooie Tilburg. Ik studeerde Psychologie en Bedrijfscommunicatie aan de UvT en ben al sinds mijn studententijd (met een kleine uitstap naar China en Waalwijk) werkzaam binnen onze mooie stad.

Op het moment werk ik als Adviseur Marktbewerking, Communicatie en Coöperatie voor de coöperatieve Rabobank Tilburg en omstreken. In mijn dagelijks werk staat communiceren, verbinden en initiëren centraal. En dan met name op het gebied van het duurzamer helpen groeien van onze ondernemende klanten én het verduurzamen van de voedselketen samen met onze agrarische klanten. Het verbinden van mensen en het mede mogelijk maken van initiatieven die de wereld een stukje mooier maken geven me energie en maken mijn werk super leuk!

Als jonge moeder zie ik iedere dag het belang van gezonde voeding én voel ik de noodzaak dat gezonde voeding op een manier geproduceerd wordt die toekomstbestendig is. Ruim 2 jaar geleden raakte ik vanuit mijn werk als relatieve leek betrokken bij 013Food. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Door de ontbijtsessies werd mijn interesse naar ons voedselsysteem verder aangewakkerd. Ik leerde veel in de gesprekken met (nieuwe) deelnemers en verdiepte me er persoonlijk steeds vaker in. Door mijn bijdrage te leveren aan de oprichting van de vereniging 013Food hoop ik de kennis die zo vanzelfsprekend is binnen het netwerk verder te kunnen delen met de ‘gewone Tilburger’. Daarnaast hoop ik dat we naast elkaar inspireren ook een broedplaats worden van mooie initiatieven voor een duurzame toekomst.

Komende uit een bourgondisch gezin kan ik enorm genieten van lekker eten. Ik houd van wereldse gerechten maar ik eet, mede door 013Food, ook steeds meer seizoensgebonden en lokaal. Zo geniet ik in deze tijd enorm van asperges en aardbeien van de lokale boer.

Jan van den Broek

Jan van den Broek

Ik ben Jan van den Broek, 67 jaar jong, geboren op een boerderij in Hilvarenbeek.

Na de lagere school ging ik naar het Odulphus lyceum in de grote stad. Daarna ben ik in Den Bosch gaan wonen en heb de opleiding Levensmiddelen technologie aan de HAS afgerond. Omdat ik mijn toekomst toch niet zag in de (levensmiddelen) industrie heb ik om me breder te ontwikkelen een onderwijsbevoegdheid als landbouwdocent gehaald. De combinatie parttime docent aan een VMBO school en het runnen van de boerderij, was voor mij een mooi ideaal.

Samen met mijn vrouw en zoon ben ik eigenaar van bioboerderij Het Schop. Een multifunctionele boerderij met runderen voor natuurbeheer, boerderijwinkel en activiteiten voor groepen. Gezond verantwoord voedsel is de rode draad.

Voedsel boeit me, van het begin tot het eind. Het heeft ontelbare verbanden met onze omgeving en vormt een belangrijk element in ons sociaal samenzijn. Bovendien, je kiest met je vork! Helaas is de kloof tussen de productie en degene die het eten steeds groter geworden. Ik wil graag meewerken om die weer een beetje kleiner te maken. In eerste instantie gewoon door gezellig met elkaar te eten.

Cliché, ik heb nog nooit zo’n lekkere wortel gegeten als die door mijn grootvader geschrapt rechtstreeks uit de grond. Maar toch, ik eet het liefst dat waarvan ik weet dat het klopt. Vers onbewerkt en uit eigen tuin of de wei. Zoals een bieflapje met verse sla en gebakken nieuwe aardappeltjes.

Het bestuur van 013Food stelt zich aan je voor.