Home » Nieuws » Het idee van Mirjam Slob kreeg een vliegende start bij 013 Food

Het idee van Mirjam Slob kreeg een vliegende start bij 013 Food

Mirjam Slob is een dame met een missie. Bijdragen aan eigentijdse natuurbeleving, verbinding herstellen met landbouw en mensen laten ervaren wat puur voedsel is. Om dat te bewerkstelligen wil Mirjam een unieke daktuin in het centrum van Tilburg realiseren. 

Als dochter van een bio-boer beseft ze hoe belangrijk de natuur is en wil ze het dynamische van de stad combineren met natuur- en landbouwbeleving. Met haar bedrijf RoofTopRumour wil Mirjam een aantrekkelijke plek creëren waar meerdere functies samenkomen. 

Waardevolle contacten

Ik kwam met 013Food in contact via Bregje Swinkels van de Rabobank. Dat was ten tijde van de introductie van het manifest. Het 013Food platform was de eerste plek waar ik mijn idee kon pitchen en daar was ik heel blij mee. Het leverde meteen nuttige feedback op en de aanmoediging om hier vooral mee door te gaan. Het sterkte me in mijn vertrouwen dat er potentieel in het idee zit. Ook de Rabobank liet al gauw weten dat ze het idee omarmden. De uitdaging is nu om de plannen concreet te maken. Daarvoor ben ik inmiddels met verschillende partijen in gesprek, onder andere met Leonie Heijkants van Helicon, die ook van begin af aan betrokken is bij 013Food. Het mooie van de locatie Helicon is dat er eventueel een betondeck beschikbaar is en dat studenten van de opleiding Stad en Mens mee zouden kunnen helpen bij de realisatie van de daktuin. Er zijn allerlei deelnemers van het 013Food netwerk die raakvlakken hebben met het daktuin concept, zoals Tuinderij De Esch, de Stadstuinderij en stichting VoedSpoor. Kanalen zoals het Milieucafé en Omroep Tilburg, die ook zijn aangesloten bij 013Food, bieden een mooi uithangbord om het verhaal door te vertellen aan de stad. Dat is een bijkomend voordeel van het netwerk. 

‘013Food zorgde voor een vliegende start van mijn daktuin idee’

Mirjam Slob, Rooftop Rumour

Toekomstbeeld

Mijn ideaal is een grote daktuin in Tilburg te realiseren. De kleinste daktuin in Europa, die van Kopenhagen is 600 m2. Die van New York 3000 m2. Iets daartussen in zou mooi zijn. Dan moet het dak niet al te hoog zijn, liefst in het centrum gelegen en gemakkelijk bereikbaar voor het publiek zijn. Voorwaarde is ook dat de draagkracht van het dak groot genoeg is, want er komt natuurlijk nogal wat gewicht bovenop. Met de wethouder Mario Jacobs heb ik een goed gesprek gehad. Het plan past in de vergroening die de stad voor ogen heeft. De partners die ik zoek om de daktuin te realiseren, zijn onder andere producenten van biologische producten uit de streek, horeca ondernemers, organisaties in de cultuursector en onderwijsinstellingen. In co-creatie wil ik een totaalconcept neerzetten, waarmee we iets bijzonders toevoegen aan de stad en waarmee we mensen bewust maken van het belang van natuur en biologische producten. 

Interview & tekst: Raymond Godding, Godding & Co

Beeld: Rooftop Rumour