Corné van Roessel maakt zich sterk voor eerlijke voeding van lokale producenten. In de boerderijwinkel van de Walhoeve kun je terecht voor een breed assortiment van streekproducten. De vleeswaren zijn van eigen stieren, die voer krijgen van het eigen land. De Walhoeve is tevens verkooppunt van Goei Eete, een stichting die lokaal geproduceerd voedsel beschikbaar maakt voor consumenten.
Corné: ‘Een paar jaar geleden heb ik het boerenbedrijf van mijn ouders overgenomen en ervoor gekozen om een andere weg te gaan bewandelen. Niet langer doorgaan als grootschalige veehouderij, maar verdergaan als een kleinschalig boerenbedrijf met directe verkoop aan consumenten en bedrijven. Die stap bracht ons eigenlijk vanzelfsprekend op het pad van duurzaam ondernemen. Dat is best een uitdaging, waarbij ik geregeld behoefte heb aan een sparringpartner. Die zocht ik bij businessclubs en serviceclubs, maar daar kwam ik niet verder mee.’
Vertrouwde tafelgenoten
‘Toen ik hoorde van 013Food wist ik meteen dat ik daar wel op mijn plaats zou zijn. Ik vind er andere kleine ondernemers met wie ik van gedachten kan wisselen en aan wie ik ideeën kan voorleggen. En ik kan dankzij het netwerk gemakkelijk contact leggen met allerlei partijen die voor ons bedrijf interessant zijn. Ik merk dat er steeds meer vertrouwen ontstaat tussen de deelnemers. Daardoor kun je ook open zijn naar elkaar en onderwerpen aansnijden die soms gevoelig liggen. In het platform 013Food zitten mensen vanuit allerlei verschillende achtergronden en met verschillende opvattingen over wat duurzaam is. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, het is goed dat je kritische vragen kan stellen en dat er ruimte is voor elkaars mening. Ik wil als agrariër net als veel andere collega’s best verdere stappen zetten richting duurzame landbouw, maar ik denk dat we niet te snel alles moeten willen omgooien. Boeren hebben het al moeilijk genoeg en we willen ook nog een boterham kunnen verdienen. Voor mij is het een kwestie van geleidelijk toewerken naar steeds duurzamer produceren. Dat is noodzakelijk, maar wel in een realistisch tempo.’
‘Ik voel me thuis bij deze club mensen. We weten elkaar steeds gemakkelijker te vinden.’
Corné van Roessel, Walhoeve en Goei Eete
Samen verder komen
‘Goei Eete heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen en we hebben gemerkt dat er een flinke toename was van bestellingen. Dat heeft meerdere oorzaken, maar de steun vanuit 013Food heeft hierbij zeker geholpen. Met sommige deelnemers aan 013Food werken we al even samen, zoals met Natuurlijk Tomaat, de Bonheur Groep en Zuiderzwam. Het leuke van het netwerk is dat je telkens weer nieuwe mogelijkheden kan verkennen als er iemand aanschuift. Zo heb ik de samenwerking gezocht met De smaak van hier en De vergeten Appel. Hoe meer je elkaar leert kennen, des te sneller zul je aan elkaar denken als zich een kans voordoet om samen te werken. Met Goei Eete proberen we naast de consument nu ook wat meer ingangen te krijgen bij grotere organisaties in Tilburg. Rabobank gaat dit jaar bijvoorbeeld geschenkpakketten voor medewerkers afnemen. Ik zoek nog afnemers die hun personeel blij willen maken met onze food pakketten, bedrijven en instellingen die bewust kiezen voor biologische of lokale voeding. Met hulp van de partners binnen 013Food gaan in ieder geval deuren voor ons open, die anders gesloten zouden blijven.’
Interview & tekst: Raymond Godding, Godding & Co