Home » Nieuws » 013Food: van enthousiast platform naar eerste foodvereniging in Nederland

013Food: van enthousiast platform naar eerste foodvereniging in Nederland

013Food is vanaf vandaag officieel een vereniging. Het nieuwe bestuur is ambitieus en wil zich hard maken voor verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. Voorzitter Lilian Damen-Evers: “Nu we een echte vereniging zijn kunnen we meters gaan maken met elkaar”. 

Hoe het begon
Het initiatief voor 013Food ontstond eind 2017 kleinschalig in een vergaderkamer bij de Rabobank. Het groepje met bevlogen én uiteenlopende food-initiatieven, bedrijven, boeren, restaurants, de gemeente, onderwijsinstellingen, de bibliotheek, stichtingen, de Rabobank zelf en andere partijen breidde zich steeds verder uit en nam vanaf 2019 plaats in de Tilburgse huiskamer, de LocHal. Het netwerk stelde een manifest op dat ze eind 2019 presenteerde tijdens een grote ontbijtmanifestatie aan de stad en wethouder Mario Jacobs. 

Een kleine stuurgroep vormde in die tijd de aanjagende motor en met de aanstelling van een kwartiermaker in 2020 maakte het netwerk concrete stappen tot de vorming van een officiële vereniging. Vandaag vond de eerste ALV plaats en werd het bestuur van de vereniging 013Food door haar leden geïnstalleerd. 

Inspireren, kennisdeling en verbinden
De leden van 013Food vinden elkaar in hun warme betrokkenheid bij de vier pijlers uit het manifest: een voedselbewuste regio door meer kennis; minder kilometers door in te zetten op kortere ketens; verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel en minder verspilling. Iedere zes weken komt de vereniging bij elkaar tijdens een netwerkontbijt waarbij inspireren, kennisdeling en verbinden centraal staat. Naast deze verbindende functie heeft het bestuur de ambitie om in de toekomst ook een versneller te worden van voedselinitiatieven in de regio. 

Bestuursleden 
Het bestuur is een gevarieerd gezelschap met achtergronden in de agrarische wereld, communicatie, innovatiestrategie en de publieke en financiële sector. Hiermee zijn alle pijlers uit het manifest van 013Food vertegenwoordigd.
Maak kennis met het bestuur

Lid worden van 013Food
Wil jij ook onderdeel zijn van een voedselbewuste vereniging? Meld je dan snel aan via de site van 013Food.