Op 20 maart deelden gastsprekers van Delicia, Group of Butchers en 013Food-lid en business developer Toine Hultermans praktijkvoorbeelden over het efficiënter benutten van reststromen in productieprocessen. De ontbijtsessie bood waardevolle inzichten en concrete stappen richting een meer circulaire voedselketen.

Van nevenstroom naar waardevolle grondstof
Reststromen zijn onvermijdelijk in de voedselproductie, maar steeds meer bedrijven in Brabant zetten innovatieve stappen om deze restproducten opnieuw te benutten. Toine Hultermans gaf ons een inkijkje in wat er zoal gebeurt bij voedselproducenten in de regio.
Een voorbeeld is Cosun, dat onderzoekt hoe uit het blad van suikerbieten eiwitten gewonnen kunnen worden. Waar bietenblad traditioneel als afval of veevoer werd beschouwd, biedt het nu potentieel als bron voor plantaardige eiwitten. Ook bierborstel, een bijproduct uit de bierindustrie, bevat nog veel waardevolle vezels en eiwitten en wordt steeds vaker verwerkt in nieuwe voedingsproducten.
Naast het verminderen van voedselverspilling, zetten bedrijven ook stappen om water en energie efficiënter te gebruiken. Zo kijken Aviko, Agristo, Peka Kroef, Duynie en Lamb Weston naar hoe ze water binnen hun productieprocessen kunnen hergebruiken.
Snijresten herverwerken
Gillian Herpers, Manager ESG bij Group of Butchers in Tilburg, deelt hoe de vleesverwerker circulaire productie toepast. De focus is drieledig; de herverwerking van snijresten, de verwaarding van afval tot diervoeder en biogas en de recycling van verpakkingen. Zo kunnen carpacciokontjes bijvoorbeeld worden verwerkt in corned beef en hamresten vinden hun weg naar broodsalades. Daarnaast wordt er gekeken naar hybride producten waarin vlees deels vervangen wordt door plantaardige ingrediënten, zoals eiwitten uit suikerbieten. Er zijn reeds worsten in het productportfolio opgenomen die uit 5 – 10% eiwitten bestaan. Stap voor stap wil de vleesverwerker toewerken naar worsten die voor 30% uit plantaardige eiwitten bestaan.

Minder verspilling, meer besparing
Bij Delicia, producent van onder andere hagelslag en chocoladeproducten, is het voorkomen van verspilling een belangrijk speerpunt. Gertjan Lok werkt binnen Delicia aan het zogeheten Operations Excellence Programma. Door nauwkeurig te analyseren waar materiaal verloren gaat, hebben ze in 2024 verbeteringen doorgevoerd. Een detailanalyse van hun productielijn toonde aan dat minder goed afgestelde machines onnodig veel afgekeurde producten veroorzaakten. Door betere afstellingen en training van operators is dit verlies aanzienlijk teruggebracht.
De resultaten spreken voor zich: Delicia wist 15% van het verlies te reduceren, goed voor een besparing van €250.000 en het behoud van 20 ton cacao. Hun doel is om deze reductie jaarlijks voort te zetten.
De ontbijtsessie maakte duidelijk dat circulariteit binnen de voedselindustrie in Midden-Brabant steeds hoger op de agenda staat. Of het nu gaat om het hergebruik van water, de verwerking van reststromen tot nieuwe voedingsmiddelen of het efficiënter afstellen van machines – er zijn volop kansen om voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd kosten te besparen.
Zet jij je in voor minder verspilling?
013Food start binnenkort met een coalitie Minder Verspilling waarbij leden zich gezamenlijk inzetten om initiatieven tegen voedselverspilling (verder) te ontwikkelen. Samen kijken we naar bestaande initiatieven die we kunnen versterken of initiëren we nieuwe initiatieven door krachten met andere partijen te bundelen. We bepalen onze gezamenlijke ambitie en agenda om meer impact te maken op dit onderwerp in de 013 regio.
Zin om met ons de verandering te voeden? Leden kunnen zich aanmelden bij Bregje Swinkels via de app. Ben je nog geen lid en heb je interesse? Neem dan per mail contact op.