In een wereld waarin de voedseltransitie steeds belangrijker wordt, speelt het onderwijs een cruciale rol in het vormen van een nieuwe generatie denkers en doeners. We spraken met 013Food-lid Lotte de Laat, docent en marketingmedewerker bij Yuverta MBO Tilburg, over hoe onderwijs studenten na laat denken over de duurzame voedselketen van de toekomst. “Een vegetarische burger is mooi, maar als we die massaal uit het buitenland halen, schieten we dan echt iets op?”
Waarom is Yuverta lid van 013Food?
Na een korte onderbreking is Yuverta weer actief lid van 013Food. “Onderwijs gaat altijd voor. Vanwege beperkte capaciteit waren we een tijdje geen lid. Daardoor merkten we hoe waardevol dit netwerk is,” legt De Laat uit. Yuverta biedt in het groene domein mbo-opleidingen aan tot milieu-inspecteur, toegepaste biologie en de opleiding adviseur duurzame leefomgeving. “Daarbij kijken we naar hoe we de stad leefbaar en duurzaam kunnen maken. Zaken als de circulaire economie en de voedseltransitie zijn de kern van ons onderwijs.”
Nadenken over het grotere plaatje
Lotte werkt met haar studenten tien weken lang aan projecten die draaien om actuele thema’s. “Momenteel werken we aan het project ‘De Stad van de Toekomst’. Iedereen heeft daar een beeld bij—vliegende auto’s, hypermoderne transportmiddelen, noem maar op. In dit project dagen we studenten uit om na te denken over waar ons voedsel vandaan komt.”
Naast die duurzame leefomgeving gaat het ook vaak over duurzame productie en consumptie. Van kweekvlees tot stadslandbouw, de studenten onderzoeken alle mogelijkheden. “Recent is eendenkroos (red: waterlinzen) goedgekeurd als voedsel in Nederland. Dan onderzoeken we hoe en waar dat kan worden verbouwd.”
Ook de sociale aspecten van eten zijn onderdeel van het project. “Eten doe je vaak samen. Maar hoe ziet dat eruit als de ruimte schaars wordt? Hoe verplaatsen we ons naar deze plekken op een milieuvriendelijke manier?” Studenten visualiseren hun ideeën in maquettes en posters, waarmee ze hun visie op de toekomst tastbaar maken.
Wat haalt Yuverta uit het lidmaatschap?
“We willen laten zien hoe gaaf ons onderwijs is en tegelijkertijd connecties leggen met partners zoals de gemeente en leden die stages aanbieden. Eén van onze studenten liep bijvoorbeeld stage bij Zuiderzwam van 013Food-lid Jacqueline van Eerd. We zijn op teamuitje geweest bij ondernemerstuin un Bietje Groen en zelf nodigen we geregeld sprekers uit het 013Food-netwerk uit.”
Inspiratiebron
Het netwerk van 013Food biedt Yuverta en haar studenten daarnaast inspiratie en kansen om deel te nemen aan discussies over voedsel en duurzaamheid. Op 20 maart staat een ontbijtsessie over circulariteit op de agenda, een thema dat naadloos aansluit bij het onderwijsprogramma, volgens de Laat: “We moedigen studenten aan om na te denken over hoe je een bedrijf opzet met circulaire principes. Dit soort sessies helpen hen om hun ideeën te toetsen aan de praktijk.