Home » Nieuws » Friek van Helden: “Wat wordt aangeboden, wordt gegeten.”

Friek van Helden: “Wat wordt aangeboden, wordt gegeten.”

Friek van Helden zet zich met haar FoodHelden in voor een toekomst waarin ons voedsel niet alleen gezonder, maar ook duurzamer is. In deze aflevering van ‘Leden in het zonnetje’ deelt ze haar ervaringen, haar motivatie om lid te worden van 013Food, en hoe ze zich inzet om de eiwittransitie in de regio op de agenda te zetten.

 

Wie is Friek van Helden?

Friek (Fredrikke) van Helden, startte na haar studie voeding en marketing op de werkvloer bij Albert Heijn. Later werkte ze bij bedrijven als Maitre Paul, bekend om hun taarten, en Van Geloven, producent van de bekende snacks. Bij Hutten en Bonduelle richtte ze zich steeds meer op gezonde en duurzame voeding. En daar vond ze haar drijfveren om het werk te doen wat ze doet met FoodHelden.

“Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren en inspireren en wil handen en voeten geven aan duurzame initiatieven,” zegt ze. “De afgelopen tien jaar is er veel gebeurd in de voedingsbranche, zowel vanuit het gezondheidsperspectief voor de consument als vanuit het perspectief voor de aarde. Maar we zijn er nog lang niet.”

Als freelancer begeleidt ze onder de naam FoodHelden, zoals ze de voorlopers in de voedseltransitie noemt, ketenpartijen bij het vinden van strategische kansen in de markt. Zo deed ze onlangs marktonderzoek rondom de mogelijkheden om zeewier, micro-algen en waterlinzenals eiwitrijk voedsel aan te bieden of vitamine D uit champignons te vermarkten.

Aanbod als aanjager van gedrag

Van Helden ziet een taak weggelegd voor voedselaanbieders. “Supermarkten, horeca en cateraars spelen een cruciale rol in het veranderen van eetgedrag, omdat zij het aanbod bepalen. Wat zij aanbieden wordt gegeten. Als we het voedselaanbod veranderen, verandert het gedrag van consumenten sneller mee,” stelt ze. Als marketeer weet ze dat dit gepaard moet gaan met bewustwording en branding. Op appels en tomaten zit nog nauwelijks merkbeleving, terwijl volgens Van Helden juist het aanbieden van zoveel mogelijk onbewerkt voedsel tot gezond consumentengedrag leidt. “Kijk we zullen altijd convenience food blijven eten. Maar bewerkte tussendoortjes, zoals allerlei repen, daar zitten gewoon onnodig veel suikers in. Dat pure eten moet wel op een ‘convenient’ manier worden aangeboden en aantrekkelijk worden gemaakt.”

Voeding geven aan de eiwittransitie

Momenteel werkt Van Helden als ketenregisseur aan een project om de lupineboon onder de aandacht te brengen, onder andere als gezond en duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. “Lupinebonen zorgen voor een gezonde bodem door stikstof op te nemen uit de lucht en het vervolgens opneembaar te maken voor planten in de bodem. Én zitten vol essentiële eiwitten. Dat biedt zoveel kansen als je kijkt naar de huidige problematiek rondom de transitie naar een plantaardiger eetpatroon in Nederland.”

Waarom ben je lid van 013Food?

Toen Friek drie jaar geleden hoorde over de oprichting van 013Food, besloot ze vrijwel direct lid te worden. “Ik zie het als een kans om mensen te leren kennen en aanknopingspunten te vinden. Daarbij vind ik het leuk om positieve impact te maken, dichtbij in mijn eigen omgeving.”

Wat haal je uit het lidmaatschap?

“Contacten, een netwerk in mijn eigen omgeving en inspiratie; voeding dus”, aldus Van Helden. “Het is leuk om te zien dat het netwerk heel divers is qua leden. Er is vertegenwoordiging van ketenpartijen van grond tot mond én partijen die ook indirect invloed hebben op de voedselketen. Denk aan boerderij Het Schop uit Hilvarenbeek of GroeiTuin013 bijvoorbeeld. Maar ook restaurants en kennisinstellingen zoals Tilburg Universiteit en de HAS.”

Daarnaast werd ze via 013Food gevraagd om haar visie te delen op de eiwittransitie tijdens een expertsessie van de Tilburgse gemeenteraad. “Samen met iemand van de gemeente Amsterdam – waar dit al wel op de beleidsagenda staat – mocht ik mijn verhaal vertellen.” Ook binnen 013Food wil ze de eiwittransitie op de kaart zetten. “Ik zou dit zelfs als één van de pijlers van de vereniging willen terugzien, want het is een grote bouwsteen binnen de voedseltransitie. Of wie weet organiseren we binnen 013Food nog eens een rondetafelgesprek met beleidsvoerders en lokale politici om de voedseltransitie op de agenda te zetten.”

 

Lupinelunch met Friek van Helden:
Op vrijdag 4 oktober presenteert Friek van Helden haar visie op de eiwittransitie tijdens een lupinelunch op het festival Senses of Change. Wil je erbij zijn? Tickets vind je hier.