“๐ก๐ฆ๐ญ๐ง๐ด ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ฌ๐ฏ๐ฐ๐ญ๐ด๐ฆ๐ญ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ช๐ซ ๐ฎ๐ฐ๐ฆ๐ต ๐ท๐ฐ๐ญ๐ฅ๐ฐ๐ฆ๐ฏ ๐ข๐ข๐ฏ ๐ฃ๐ฆ๐ฑ๐ข๐ข๐ญ๐ฅ๐ฆ ๐ฃ๐ฆ๐ข๐ถ๐ต๐บ-๐ฆ๐ช๐ด๐ฆ๐ฏ.” aldus gastspreker Mayke De Bruin van No Waste Army tijdens de ontbijtsessie 013Fruit over de strijd tegen voedselverspilling.
15% van al het voedsel dat verspild wordt, vindt plaats bij boeren en telers. Hoe komt dat? Waarom belandt niet de gehele oogst op het bord van de consument?
No Waste Army strijdt sinds juni 2023 tegen voedselverspilling. Te kleine broccoli, appels zonder stokje of wortels die niet in zakje passen, belanden niet in de supermarkt. Voor sommige groenten en fruit zijn die beauty-eisen vastgelegd in Europese wetgeving, soms past een bepaald formaat simpelweg niet in de snijmachine.
Voor deze groenten en fruit zoeken Mayke en haar collega’s voedselverwerkers die er alsnog producten van maken. Denk aan een pasta, chipje of biertje. En die producten belanden elk kwartaal in de ruim 4.000 boxen van No Waste Army.
Pleisters plakken
Mayke: “Nu voelt het als pleisters plakken, maar door te praten met partijen in de hele keten creรซren we meer bewustzijn over hoeveel er verspild wordt en waarom. We strijden samen mรฉt de boeren, producenten, distributiecentra en de supermarkten tegen verspilling.”
Tot slot werden alle aanwezigen getrakteerd op de ijskoffie van biologische zuivelboerderij de De Dobbelhoeve. Dank Kelly Robben!
Meedoen?
Voed de verandering met 013Food. Wil je bijdragen aan een duurzamere voedselketen en in contact komen met professionals in de voedselbranche in Midden-Brabant? Dat kan! Daarvoor meld je je aan als lid. Of je komt vrijblijvend een keer langs tijdens onze bijeenkomsten.